Kuchnia włoska zachwyca. Jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości przypraw i warzyw. Jednym z bardzo popularnych warzyw we Włoszech są karczochy, które można spotkać na prawie każdym straganie. Włosi potrafią przygotowywać go na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiamy, jak zrobić go po rzymsku, czyli Carciofi alla romana.
składniki:
- karczochy
- dwa ząbki czosnku
- pęczek mięty
- pietruszka
- sok z cytryny
- oliwa
- sól i pieprz
- 50 g bułki tartej
przyrządzanie:
1. Obieramy karczochy. Z każdego warzywa obrywamy kilka zewnętrznych liści. Odcinamy też około 4cm łodygi. Następnie wyjmujemy środek karczocha, aby umieścić tam nadzienie. Zaczynamy od obrania karczochów. Przed ich obraniem polecam polać ręce sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały.
2. Tak obrane karczochy wstawiamy do wody z sokiem z cytryny. Pozostawiamy na kilka minut.
3. Kiedy nasze karczochy moczą się w wodzie, siekamy pietruszkę, miętę i czosnek. Wszystko mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek i przyprawami.
4. Nakładamy farsz do karczochów.
5. Do rondla o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy.
6. Podsmażamy je przez 3 minuty. A potem wlewamy wodę do połowy wysokości główki karczocha. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Buon appetito!
Zobacz też: Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą