Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Przysmak z Włoch: karczochy po rzymsku

Kuchnia włoska zachwyca. Jest  jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości przypraw i warzyw. Jednym z bardzo popularnych warzyw we Włoszech są karczochy, które można spotkać na prawie każdym straganie. Włosi potrafią przygotowywać go na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiamy, jak zrobić go po rzymsku, czyli Carciofi alla romana.

IMG_4652

składniki:

  • karczochy
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek mięty
  • pietruszka
  • sok z cytryny
  • oliwa
  •  sól i pieprz
  • 50 g bułki tartej

przyrządzanie:

1. Obieramy karczochy. Z każdego warzywa obrywamy kilka zewnętrznych liści. Odcinamy też około 4cm łodygi. Następnie wyjmujemy środek karczocha, aby umieścić tam nadzienie. Zaczynamy od obrania karczochów. Przed ich obraniem polecam polać  ręce sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały.

2. Tak obrane karczochy wstawiamy do wody z sokiem z cytryny. Pozostawiamy na kilka minut.

3. Kiedy nasze karczochy moczą się w wodzie, siekamy pietruszkę, miętę i czosnek. Wszystko mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek i przyprawami.

4. Nakładamy farsz do karczochów.

5. Do rondla o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy.

6. Podsmażamy je przez 3 minuty. A potem wlewamy wodę do połowy wysokości główki karczocha. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

 

Buon appetito!

 

 Zobacz też: Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą