Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Obojętnie czy planujemy spotkanie z przyjaciółmi, wypadła nam niespodziewana impreza czy po prostu chcemy spędzić wieczór przy dobrym filmie lub grając w gry planszowe. Szybkie i smaczne przekąski sprawdzą się przy każdej okazji! Warto poznać kilka sprawdzonych przepisów – przystawki na zimno i na gorąco – ciekawe inspiracje znajdziesz w naszym artykule!

Przystawki na zimno

Przekąski na zimno są podstawą każdego spotkania w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Najprostszym, a zarazem najmniej czasochłonnym sposobem na zapełnienie stołu smacznymi przystawkami jest przygotowanie talerza pełnego składników na jeden kęs. Mogą to być kawałki wędlin, kabanosy, kiełbaski albo małe porcje sera. Na drugim talerzu warto dla równowagi podać też warzywa np. pokrojone ogórki kiszone, zielone ogórki, oliwki, paprykę czy pomidorki koktajlowe. Aby ułatwić gościom częstowanie się tymi przysmakami, niezbędne będą wykałaczki lub małe widelczyki.

Świetne przepisy na przystawki to również różnego rodzaju sałatki. Możemy wybierać spośród bardzo wielu różnych smaków, rozpoczynając od klasycznej sałatki ziemniaczanej czy sałatki gyros z kurczakiem, a kończąc na sałatce jajecznej z porem i pieczarkami czy buraczanym carpaccio. Opcji jest naprawdę dużo! Dobrym pomysłem są również małe kanapeczki np. z awokado, fetą, czosnkiem oraz kiełkami albo przekąski zrobione z krakersów posmarowanych np. śmietankowym serkiem i udekorowanych pieczoną papryką. Coraz popularniejszy staje się też makaron w kształcie dużych muszli wypełniony ciekawym nadzieniem. Do takich makaronowych muszli możemy dodać np. pastę z wędzonego tuńczyka z dodatkiem jajka czy sałatkę z łososia. Jeżeli chcemy postawić na zdrowe i niskokaloryczne przekąski, to skuśmy się na chipsy z selera przygotowywane w piekarniku. Ta przekąska ma dość specyficzny posmak, który świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Przystawki na gorąco

Proste przystawki na imprezę można podać również na ciepło. Takie dania są bardzo sycące i świetnie sprawdzą się jako główne potrawy podczas wspólnego wieczoru. Wiele możliwości daje ciasto francuskie. Można z niego przygotować ślimaczki z dodatkiem sosu pomidorowego, żółtego sera oraz salami lub szynki. Jeżeli będziemy mieć na to ochotę, można do środka dorzucić również jakieś warzywa np. paprykę czy cebulę albo przygotować zawijaski o zupełnie innym smaku np. dodając do nich szpinak, czosnek i ser pleśniowy. Z ciasta francuskiego wychodzą też świetne mini pizze! Wystarczy tylko podzielić płat ciasta francuskiego na mniejsze kawałki i każdy posmarować sosem pomidorowym oraz nałożyć na nie żółty ser, ulubioną szynkę, salami, zielone lub czarne oliwki, paprykę czy inne ulubione dodatki. Chwila zapiekania w piekarniku i pyszna, gorąca przystawka jest już gotowa! Dobrym pomysłem będą też domowe zapiekanki, krokiety, paszteciki, pieczone pierożki czy zapiekane mini tortille wypełnione ulubionymi dodatkami z odrobiną startego sera na wierzchu.

Więcej warzyw na stole? Nie ma problemu! Warto sięgnąć po duże pieczarki, wypełnić je smacznym nadzieniem np. bazującym na żółtym czy pleśniowym serze, cebuli i natce pietruszki oraz zapiec. Świetnie sprawdzą się też zapiekane szparagi owinięte plasterkiem dobrej szynki, zapiekane papryczki z nadzieniem z warzyw i ryżu albo zapiekana cebula faszerowana twarożkiem i kaszą. Nawet największych wrogów warzyw przekona smażony kalafior w cieście z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz ziół. Takie różyczki kalafiora będą najlepiej smakować z sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu.

Chcesz poznać jeszcze więcej przepisów na szybkie i pyszne przekąski na różne okazje? Zobacz najlepsze inspiracje: Przepisy na proste przystawki

Ciekawe pomysły na przystawki

Układając menu na domową imprezę lub maraton filmowy najlepiej sięgnąć po przepisy, które będą proste w przygotowaniu, ale przy tym bardzo pyszne. Doskonale sprawdzą się takie potrawy, które smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno oraz świetnie komponują się z różnymi sosami np. czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Naszą propozycją są dwa bardzo proste dania – przygotowuje się je w krótkim czasie, a co najważniejsze wszyscy za nimi przepadają!

Prosty przepis na parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to niemal klasyk wśród imprezowych przekąsek. Robi się je szybko i bardzo łatwo, a podstawowy i najprostszy przepis można modyfikować ulubionymi składnikami. Podstawą tego przysmaku są oczywiście parówki, ciasto francuskie oraz jajko, które służy do posmarowania gotowych zawijasów, tak aby pięknie się przyrumieniły. Jako dodatek do tej przekąski świetnie sprawdzi się żółty lub pleśniowy ser oraz sezam albo inne ulubione przyprawy do posypania wierzchu.

Zobacz także: Przepis na parówki w cieście francuskim

Przepis na pyszne nuggetsy z sezamem

Nie tylko ciasto francuskie z parówką robi prawdziwą furorę na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Ulubionym przysmakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci są nuggetsy. Taką przystawkę robi się w bardzo prosty sposób, a co najważniejsze jest uniwersalna. Podstawą jest zawsze pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki lub w kostkę, ulubione przyprawy oraz składniki na panierkę. Kluczem do sukcesu jest smażenie nuggetsów w odpowiednio dobrze rozgrzanym tłuszczu oraz odłożenie ich na ręczniczek papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Jeżeli chodzi o panierkę, to możemy sięgnąć po płatki owsiane, kukurydziane albo sezam. Wszystko zależy tylko od naszych preferencji oraz ulubionych smaków naszych gości.

Zobacz także: Przepis na nuggetsy