Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Ptysiowy torcik à la croquembouche

Składniki na około 60 mały ptysiów:
Ciasto:
250 ml wody
120 g (ok. 1/2 kostki) margaryny Palma z Murzynkiem
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
150 g mąki
5 jajek
Krem:
500 ml mleka + 3 łyżki mleka
120 g cukru pudru
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 laska wanilii
3 łyżki mąki kukurydzianej
5 żółtek
Polewa:
1 puszka kajmaku
1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
2-3 krople aromatu waniliowego
Do ozdoby:
cukrowa posypka, kwiatuszki z marcepanu

Ciasto:
1. Zagotować wodę z margaryną, cukrem i solą. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i energicznie wymieszać łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
2. Do ciasta dodawać po jednym jajku i ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką lub szprycą nakładać małe porcje ciasta, zachowując odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C na funkcji termoobieg przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160˚C i piec jeszcze przez 10 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 190˚C, a później 170˚C).

Krem:
4. Mąkę rozrobić z żółtkami i 3 łyżkami mleka.
5. W rondelku z grubym dnem podgrzać pozostałe mleko z cukrem pudrem i nasionkami wanilii. Kiedy będzie prawie wrzało, zdjąć z ognia i dodać masę z żółtkami, energicznie wymieszać i ponownie postawić na ogniu. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać aromat śmietankowy, wymieszać. Krem nakryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Kajmak przełożyć do rondelka, dodać posiekaną margarynę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gorąca masa. Zdjąć z ognia i dodać aromat, wymieszać.
7. Krem przełożyć do szprycy i nadziewać nim ostudzone ptysie. Następnie maczać je w ostudzonej polewie, ozdobić posypką i odstawić na około 20-30 minut, żeby polewa trochę stężała.

8. Na paterze o średnicy 20 cm układać ptysie, zlepiając je polewą toffi i formując wieżyczkę. Udekorować ją posypką cukrową i kwiatuszkami z marcepanu.