Przygotowując wielkanocne wypieki, nie możemy zapomnieć o tradycyjnej babce! Dziś przedstawiamy przepis na babkę z żurawiną.
składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- 0,75 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g żurawiny + 1 łyżka mąki pszennej
przyrządzanie:
1. Miksujemy jaja z cukrem na puch.
2. Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do zmiksowanych jaj.
3. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do reszty składników.
5. Przelewamy połowę ciasta do formy na babkę.
6. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 30 minut, odcedzamy i zasypujemy łyżką mąki i posypujemy na ciasto.
7. Resztę ciasta wlewamy i na wierzch.
8. Pieczemy przez ok 45 minut w temp. 180 stopni. Jak przestygnie, ozdabiamy polewą i żurawiną.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe