Co zrobić z wczorajszego chleba, którego nikt nie ma ochoty skonsumować na śniadanie? Słodki, rozpływający się w ustach pudding chlebowy z rodzynkami.
składniki:
- 1 bochenek białego chleba 1 szklanka śmietanki 30% 1 szklanka mleka
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru garść rodzynek lub innych bakalii
przyrządzanie:
- Rozbij jaja, dosyp oba rodzaje cukru, dolej mleko, przyprawy oraz śmietankę 30%. Wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj rodzynki.
- Chleb pokrój na kromki, a kromki na większe kostki.
- Teraz dokładnie zmocz chlebowe kawałki w jajecznej masie.
- Ułóż w naczyniu do zapiekania i zalej resztą masy. Naczynie powinno być wysmarowane tłuszczem np. masłem, olejem kokosowym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj pod przykryciem około 50 minut.
- Po wyjęciu posyp cukrem pudrem. Można podawać z lodami.