Co zrobić z wczorajszego chleba, którego nikt nie ma ochoty skonsumować na śniadanie? Słodki, rozpływający się w ustach pudding chlebowy z rodzynkami. 
 

składniki: 
- 1 bochenek białego chleba 1 szklanka śmietanki 30% 1 szklanka mleka
 - szczypta cynamonu
 - szczypta kardamonu 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru garść rodzynek lub innych bakalii
 
przyrządzanie:
- Rozbij jaja, dosyp oba rodzaje cukru, dolej mleko, przyprawy oraz śmietankę 30%. Wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj rodzynki.
 - Chleb pokrój na kromki, a kromki na większe kostki.
 - Teraz dokładnie zmocz chlebowe kawałki w jajecznej masie.
 - Ułóż w naczyniu do zapiekania i zalej resztą masy. Naczynie powinno być wysmarowane tłuszczem np. masłem, olejem kokosowym.
 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj pod przykryciem około 50 minut.
 - Po wyjęciu posyp cukrem pudrem. Można podawać z lodami.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














