Pudding ryżowy to doskonały pomysł na śniadanie. Dodaj do niego ulubione owoce!
składniki:
700 ml mleka
1 czubata łyżka masła
2-3 łyżki cukru
60 g ryżu do risotto
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki stopionego masła
porzeczki
przyrządzanie:
- Podgrzać mleko, nie doprowadzić do wrzenia.
- Na patelni rozpuścić masło z cukrem.
- Gdy zacznie sie karmelizować, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
- Stopniowo, małymi porcjami wlewać mleko, cały czas mieszając i pilnując, aby każda porcja mleka została wchłonięta, zanim zostanie wlana następna.
- Po 20 minutach spróbować czy ryż jest miękki.
- Gotowy pudding zdjąć z ognia, dodać do smaku więcej zwykłego cukru i cynamon. Ozdobić porzeczkami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















