Oto zdrowe i smaczne pulpeciki rybne. Wyglądają jak kuleczki z mięsa mielonego jednak są o niebo lepsze. Takie danie jest idealne dla dzieciaków i wegetarian. Wypróbujcie i Wy!
składniki:
- 250 g filetu z łososia
- 150 g filetów z dorsza (soli lub halibuta), mogą być mrożone
- 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 2 łyżeczki koperku
- sól i pieprz
- ok. 2/3 bułki kajzerki + mleko do namoczenia
- bułka tarta
- olej roślinny / masło do smażenia
przyrządzanie:
- Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Filety białej ryby rozmrozić, opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma skóry i ości, pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku (ok. 10 minut).
- Do pojemnika melaksera – rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, łyżkę oleju ze słoika oraz koperek. Rozdrobnić na małe kawałeczki lub na pastę.
- Dodać łososia, białą rybę, odciśniętą namoczoną bułkę, doprawić solą, pieprzem i posiekać na mini kawałeczki (możemy posiekać składniki na desce). Jeśli masa jaką otrzymaliśmy będzie za rzadka aby ulepić z niej pulpeciki, można dodać do niej bułkę tartą.
- Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać patelnię, wlać olej roślinny i ułożyć pierwszą partię pulpecików. Gdy będą już ładnie zrumienione od spodu, przewrócić łopatką na drugą stronę i znów obsmażyć, powtórzyć smażenie z każdej strony. Zdjąć z patelni wymyć patelnię i usmażyć resztę pulpecików.
ODKRYJ Z NAMI PRZEPIS NA : Proste bułeczki z serem i skórką cytrynową >>>