Błyskawiczne pulpety rybne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu, pyszne w smaku.
składniki:
- 600 g rybnych filetów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 białko
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- sos pomidorowy
przyrządzanie:
- Rybę opłukać, pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki.
- Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
- Bułkę namoczyć w mleku. Zemleć razem z rybą. Dodać jajko, białko, cebulę. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Z masy formować pulpety. Każdy obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem pomidorowym.