Kolejny sernik, który podbił nasze serca! Jest aksamitny, puszysty i rozpływa się w ustach. A jego śmietankowy smak zaskakuje i sprawia, że można się od niego uzależnić.
składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
przyrządzanie:
1. Ciasto: Obie mąki przesiewam z proszkiem do miski. W drugim naczyniu ucieram miękkie masło z cukrem, dodaję jajka i miksuję. Na końcu dodaję sypkie składniki. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C przez około 12 – 15 minut do lekkiego zarumienienia.
3. Masa serowa: Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Śmietanę ubijam na sztywno. Do sera dodaję po jednym żółtku i miksuję. Następnie dodaję proszek budyniowy, mieszam. Na końcu dodaję pianę z białek, a po wymieszaniu dodaję bitą śmietanę, delikatnie mieszam. Masę wylewam na podpieczony spód, wyrównuję łyżką.
4. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 1 godzinę. W razie gdyby wierzch zaczął się zbyt mocno rumienić, przykrywam ciasto folią aluminiową.