Ryba zapiekanka pod pierzynką z warzyw i sera. Pyszne danie nawet dla tych, którzy za rybami nie przepadają.
składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 por
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 250 g świeżego dorsza lub innej białej ryby
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść startego sera cheddar
przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść z dodatkiem mleka i łyżki masła. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, uważając, aby się nie przypaliło. Dodać pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, por, marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać liść laurowy porwany na duże kawałki. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną.
W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą i mąką. Dodać do podsmażonych warzyw i dobrze wymieszać.
Dodać wino, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz sok i startą skórkę cytryny. Podgrzać i lekko zredukować.
Usunąć kawałki liścia laurowego, dodać rybę i posiekaną natkę pietruszki.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć masę warzywno-rybną, i rozsmarować na niej puree ziemniaczane. Posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.