Mamy do wyboru kilka rodzajów śliwek. Wszystkie są pyszne i idealnie nadają się do ciast. Należy korzystać z ich obecności, ponieważ sezon na śliwki szybko się kończy i możemy nie zdążyć użyć ich we wszystkich przepisach.
- Śliwki pod kruszonką
Do tego cista potrzebne nam będzie kruszonka i śliwki. Do kruszonki potrzebujemy mąki i masła. Oba składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania jednolitej, wolnej masy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy do lodówki na piętnaście minut, do stwardnienia. W tym czasie przygotowujemy śliwki. Przecinamy je na pół i wyjmujemy pestki. Do ganka dodajemy masło i wrzucamy śliwki. Dodajemy dwie łyżeczki miodu i cynamonu. Dusimy śliwki przez pięć minut. Przesypujemy je do formy na cisto. Ścieramy ciasto na śliwki i wszystko kierujemy do piekarnika na 20 minut.
- Placek drożdżowy
Potrzebujemy masy na ciasto drożdżowe. Do niego dodajemy śliwki pokrojone na pół, bez pestek. Na wierzchu ciasta kładziemy resztę owoców. Wkładamy ciasto do piekarnika na dwadzieścia minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















