Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej oraz ciecierzycy.
składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- puszka ciecierzycy
- cebula
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotlecików
- olej do smażenia
- oliwa
przyrządzanie:
- Kaszę ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu
- ciecierzycę odcedzić, zmiksować, przełożyć do miski.
- Kaszę jaglaną również miksować przez chwilkę.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać czosnek, sól, przyprawy, smażyć przez około minutę.
- Teraz dodać do ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać wszystko razem.
- Formować kotleciki, następnie obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.