Kto z nas nie lubi domowych pyz ziemniaczanych z farszem z kiszonej kapusty? Pychaaaa!
składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- żółtko
- pół łyżeczki soli
- 350 g kiszonej kapusty
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka ziaren pieprzu
- duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
przyrządzanie:
Jak przygotować pyzy?
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tworząc purée. Ziemniaki w misce dzielimy na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, a w miejscu ziemniaków wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodajemy żółtko, sól i mieszamy dokładnie składniki (można sobie pomóc mikserem). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne.
- Nakładamy dwie łyżki masy ziemniaczanej na rękę i formujemy płaski placek. Na środku kładziemy farsz. Formujemy pyzy, ściągając do środka ciasto i zalepiając farsz. Czynność powtarzamy.
- Pyzy gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Gotowe odsączamy z wody i podajemy od razu lub odsmażamy dodatkowo na maśle.