Czy domowe racuchy mogą być zdrowe i dietetyczne? Oczywiście, że tak! Wystarczy wykonać je z mąki żytniej, a zwykłe mleko zastąpić owsianym! Z takiego przepisu placuszki wychodzą nadal smaczne, ale zawierają o wiele mniej kalorii!
składniki:
- -3 szklanki mąki żytniej typ 720
- -3 jajka
- -3 łyżki oleju
- -2 obrane i starte jabłka
- - 1 opakowanie suszonych drożdży
- -2 szklanki ciepłego mleka owsianego
- -1 łyżeczka cukru
przyrządzanie:
-
- Wszystkie składniki wymieszajcie w misce, przykryjcie ściereczką i ustawcie z dala od przeciągu na czas przygotowywania ciasta. Powinno się lekko “pienić” przy mieszaniu miską po tym czasie.
- Składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na pół godziny do urośnięcia. Smażymy na tłuszczu.