Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Recepta na udane grillowanie

Jeżeli chcesz aby grillowane mięso miało niepowtarzalny smak i aromat oraz zachowało naturalną soczystość powinnaś wcześniej zamarynować mięso. Dobra marynata powinna składać się z jakiegoś tłuszczu roślinnego, soli oraz przypraw, których rodzaj uzależniony jest od upodobań kulinarnych. Możesz również skorzystać z gotowych produktów takich jak np. marynaty ZT Bielmar z linii Soczyste mięso.

Odpowiednie grillowanie mięsa to wyzwanie dla każdego miłośnika dań z rusztu. Aby zakończyło się pełnym kulinarnym sukcesem nie wolno zapomnieć o najważniejszym elemencie – marynacie, która nada składnikom niepowtarzalny smak i aromat. Gotowe rozwiązanie na takie sytuacje oferują Zakłady Tłuszczowe ‘Bielmar’, w postaci Marynaty ‘Soczyste mięso”.

Niektórzy kładą mięso na grilla bez specjalnego przygotowania, co zazwyczaj kończy się niepełnym sukcesem kulinarnym – upieczone mięso pozbawione jest smaku, przesuszone, przypalone, a w rezultacie – po prostu niesmaczne. Aby tego uniknąć, warto stosować główną tajemnicę dobrego grillowania, czyli wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Zabieg ten pozwala wydobyć z mięsa niepowtarzalny smak i aromat, a także – w pełni zachować jego naturalną soczystość.

‘Soczyste mięso’ – tajemnica mistrzów
Dobrze przygotowana marynata powinna zawierać kilka podstawowych składników – tłuszcz roślinny, najczęściej w postaci oleju, sól oraz przyprawowe dodatki – zależne od naszych upodobań. Jej przygotowanie wymaga jednak nieco zachodu – należy mieć odpowiednią, sprawdzoną recepturę, a także – pamiętać o tym znacznie wcześniej, nawet na kilka godzin przed planowaną imprezą, co nie zawsze jest wykonalne. W takich sytuacjach warto skorzystać z produktów gotowych, opracowanych według najlepszych receptur, a tym samym – gwarantujących pełnię kulinarnego sukcesu. Idealną wersję mięsnej marynaty oferują Zakłady Tłuszczowe ‘Bielmar’ – seria produktów Marynata ‘Soczyste mięso’ pozwala bowiem uniknąć pomyłek w trakcie przygotowywanie mięsa, a tym samym – osiągnąć kulinarny sukces.

Marynaty ‘ZT Bielmar’ z linii ‘Soczyste mięso’ to gotowy produkt, który pozwala na przygotowanie mięsa na grilla w ulubionym przez nas smaku. Dostępna jest w trzech wersjach, różniących się dodatkami w postaci łagodniejszych bądź ostrzejszych przypraw. Jej podstawą jest specjalnie opracowana mieszanka tłuszczu roślinnego, ziół, soli oraz przypraw – w marynacie łagodnej uzupełniona pietruszką i cebulką, w ostrej – chilli oraz czosnkiem, a w tradycyjnej – czosnkiem, pietruszką i odrobiną papryki. Jej receptura opracowana została tak, by całość nie spływała z mięsa, zamykała jego pory, a tym samym – pozwalała zachować pełną soczystość w przygotowanej już potrawie. Praktyczne opakowanie marynaty, zawierające aż 150 g produktu, pozwala zamarynować ponad 2 kg mięsa – z powodzeniem wystarczy więc na przygotowanie dań dla sporej gromadki grillowego towarzystwa.

Ważny element – sposób przygotowania
Posmarowanie mięsa marynatą tuż przed grillowaniem nieco mija się z celem – potrzebna jest bowiem odpowiednia ilość czasu, by sól mogła przeniknąć do mięsa, zmiękczając je, a dodane przyprawy – napełnić je smakiem i aromatem. Marynatę ‘Soczyste mięso’ należy w tym celu dokładnie wymieszać, a następnie równomiernie rozprowadzić na mięsie przynajmniej na 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem grillowania. Podczas nakładania jej na mięso warto skorzystać ze sprawdzonej metody – umieścić mięso wraz z marynatą w szczelnie zamykanym woreczku – pozwala to na równomierne jej rozprowadzenie i bezproblemowe przemieszanie od czasu do czasu.

Marynata ‘Soczyste mięso’
Producent: Zakłady Tłuszczowe ‘Bielmar’
Waga: 150 g
Cena sugerowana: 3,95 zł