Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tak smakuje lato – tarta z malinami

Czy chciałabyś przygotować dla rodziny lub innej bliskiej osoby przepyszne ciasto z owocami sezonowymi. Mogą to być np. maliny, truskawki, czerwone porzeczki, śliwki, agrest, wiśnie, czy czereśnie. Do swojego wypieku możesz wykorzystać ciasto ucierane, kruche lub drożdżowe. My proponujemy wyjątkowy przepis na tarte z malinami.

Gdy pogoda dopisuje grill z rodziną i znajomymi jest znakomitym pomysłem na spędzenie wiosennego lub letniego dnia. Soczyste steki i pyszne szaszłyki – to tylko niektóre potrawy, którymi możemy się rozkoszować w trakcie grillowej uczty. Jej zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie będzie pyszne ciasto z owocami sezonowymi.

Wspólne biesiadowanie zbliża ludzi i jest świetnym sposobem na miłe spędzenie czasu. Nikt się nie spieszy, można wreszcie porozmawiać ze znajomymi i pobawić się z dziećmi. Jedzenie pieczone na ogniu, na świeżym powietrzu smakuje zaś podwójnie dobrze. Pamiętajmy jednak, że prawdziwym hitem kulinarnym w ciepłe dni jest nie mięso, dostępne także zimą, ale owoce sezonowe. Słodkie maliny, lekko cierpkie czerwone porzeczki, wytrawne wiśnie i soczyste czereśnie to tylko niektórzy bohaterowie słonecznych dni. Warto o nich nie zapominać, gdyż są z nami tylko przez krótki czas.

Hity z ogródka

W życiu człowieka wszystko jest podporządkowane porom roku i cyklom natury. Także uprawa warzyw i owoców. Produkty sezonowe to takie, które dojrzewają tylko w określonym przez przyrodę czasie. Zaletą sezonowych owoców jest duża zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, urodę i samopoczucie. Wadą jest ich kruchość i trudność w przechowywaniu. Na szczęście owoce łatwo poddają się obróbce i możemy je utrwalić robiąc konfitury, dżemy lub po prostu piekąc ciasto. Jeśli więc chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich znajomych, skorzystaj z okazji i przygotuj na imprezę z grillem nie tylko dobrze zamarynowane mięso. Zobaczysz, lekkie ciasto z owocami będzie smakowało wszystkim uczestnikom grilla lub pikniku.

Kruche, czy ucierane? Oto jest pytanie…

Maliny, porzeczki, czereśnie, śliwki, rabarbar, agrest – to owoce sezonowe, które mamy do dyspozycji latem. Każdy z nich może stać się głównym składnikiem ciasta, ucieranego, kruchego lub drożdżowego. Są one bardzo proste w wykonaniu i lekkostrawne, dzięki czemu świetnie nadaje się na piknik lub innego rodzaju imprezę w plenerze.

– Żeby upiec naprawdę dobre ciasto z owocami, musimy zadbać, aby wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na tłuszcz, który wykorzystamy do jego przygotowania. Do wypieków polecana jest zwłaszcza oryginalna margaryna Palma z Murzynkiem, która nie zawiera konserwantów – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych Bielmar.

Szukając inspiracji na własne ciasto warto zajrzeć na portal www.wypiekiudane.pl, gdzie znajdziemy sprawdzone przepisy na sezonowe ciasta w różnych owocowych wariacjach.

Z portalu wypiekiudane.pl wybraliśmy przepis:

Tarta z malinami

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Masa:

  • 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
  • 1 szklanka bitej śmietany,
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy),
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2-3 szklanki malin, w zależności od wielkości owoców,
  • 1 opakowanie płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę (posiekaną nożem na drobne kawałeczki), jajko, cukier puder oraz sól i połowę opakowania migdałowych płatków. Całość zagniatamy. Wyrobione na gładką masę ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej w folii do żywności, by nie wyschło) i trzymamy tam ok. godziny. Następnie wypełniamy schłodzonym ciastem formę do tarty. Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na 25 minut. W tym czasie gotujemy budyń. Gdy ostygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę, serek oraz cukier puder. Całość delikatnie mieszamy. Później pozostaje rozsmarowanie kremu na przestygniętym już lekko cieście i posypanie resztą migdałowych płatków. A na samym wierzchu układamy – soczyste maliny.