Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu, ze specjalnego ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiem
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g ryżu arbio
1 duża cebula
2 łyżki masła
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szarfanu
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
1/2 szklanki tartego parmezanu
przyrządzanie:
Na dużej patelni stopić połowę masła i zeszklić na nim posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez 2 – 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gototwać przez kilka minut, aż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać połowę bulionu i gotować na małym ogniiu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdjąć rondel z ognia, dodać łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać natychmiast.
uwagi:
Wyśmienicie smakuje ozdobione na wierzchu Gremolatą.