Uwielbiasz buraczki oraz niecodzienne potrawy? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepyszny przepis na risotto z buraczkami i kozim serem!
składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane szalotki
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 250 g ryżu arborio
- 1 szklanka czerwonego wina
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g buraków
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki parmezanu - drobno startego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól/pieprz
- Kozi ser do przyozdobienia na środku (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.
- Buraki myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy około 50 minut (do momentu aż buraki będą miękkie).
- Upieczone buraki odstawiamy do przestygnięcia, po czym je obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (nie za małą).
- W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oleju z jedną łyżką masła. Dodajemy drobno posiekana cebulę i seler, smażymy aż zmiękną.
- Dodajemy czosnek i smażymy około minutę, po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby każde ziarenko było w tłuszczu.
- Wlewamy wino i cały czas delikatnie mieszamy.
- Stopniowo dodajemy bulion (np. po chochli, każdą kolejna dodajemy, gdy ryż pochłonie poprzednią dawkę).
- Kiedy ryż uzyska odpowiednią objętość i miękkość, dodajemy buraki, tymianek, ewentualnie sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 2-3 minuty i cały czas mieszamy.
- Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do niego parmezan i dwie łyżki masła – mieszamy.
- Rondelek przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 3-4 minuty, po czym możemy już wyłożyć na talerze. Risotto podajemy ciepłe.
- Do smaku i wyglądu można dodać na środek odrobinę koziego sera.