Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Risotto z buraczkami

Uwielbiasz buraczki oraz niecodzienne potrawy? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepyszny przepis na risotto z buraczkami i kozim serem!   risotto-557124_1280    

składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g buraków
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki parmezanu - drobno startego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól/pieprz
  • Kozi ser do przyozdobienia na środku (opcjonalnie)

przyrządzanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.
  • Buraki myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy około 50 minut (do momentu aż buraki będą miękkie).
  • Upieczone buraki odstawiamy do przestygnięcia, po czym je obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (nie za małą).
  • W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oleju z jedną łyżką masła. Dodajemy drobno posiekana cebulę i seler, smażymy aż zmiękną.
  • Dodajemy czosnek i smażymy około minutę, po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby każde ziarenko było w tłuszczu.
  • Wlewamy wino i cały czas delikatnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy bulion (np. po chochli, każdą kolejna dodajemy, gdy ryż pochłonie poprzednią dawkę).
  • Kiedy ryż uzyska odpowiednią objętość i miękkość, dodajemy buraki, tymianek, ewentualnie sól i pieprz do smaku.  Gotujemy około 2-3 minuty i cały czas mieszamy.
  • Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do niego parmezan i dwie łyżki masła – mieszamy.
  • Rondelek przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 3-4 minuty, po czym możemy już wyłożyć na talerze. Risotto podajemy ciepłe.
  • Do smaku i wyglądu można dodać na środek odrobinę koziego sera.

 

Zobacz też przepis na: Makaron z sosem kalafiorowym