Uwielbiacie włoskie prawdziwe risotto? A co powiecie na to danie w wersji prawdziwie ekskluzywnej, z krewetkami i szafranem? Ten przepis będzie idealne na wyjątkowe okazje czy romantyczne kolacje. Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
- pancerzyki z 500 g krewetek
- 1,2 l zimnej wody
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 por
- 4 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 małe szalotki, drobno posiekane
- oliwa z oliwek
- 400 g ryżu arborio
- 120 ml białego wytrawnego wina
- kilka nitek szafranu
- 500 ml bulionu krewetkowego
- 500 g krewetek królewskich, obranych z pancerzyków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
- sól
- pieprz
przyrządzanie: