Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wigilijne kotlety z grzybów suszonych

Wigilijne kotlety z grzybów suszonych

Zapiekany kurczak w ryżu

Zapiekany kurczak w ryżu

Krokiety świąteczne

Krokiety świąteczne

10 ozdób świątecznych do kuchni, które wykonasz za grosze!

10 ozdób świątecznych do kuchni, które wykonasz za grosze!

Sałatka jarzynowa- jak dawniej

Sałatka jarzynowa- jak dawniej

Sałatka z kurczakiem i curry

Sałatka z kurczakiem i curry

Kruche świąteczne pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Kruche świąteczne pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy

Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy

Udka w sosie morelowym

Udka w sosie morelowym

Indycze udka w sosie pieczarkowym

Indycze udka w sosie pieczarkowym

Tradycyjna zupa gulaszowa

Tradycyjna zupa gulaszowa

Sztuka mięsa z sosem szczypiorkowym

Sztuka mięsa z sosem szczypiorkowym

Sos chrzanowy z borówkami

Sos chrzanowy z borówkami

Łosoś z sosem bazyliowym

Łosoś z sosem bazyliowym

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Kolorowe szaszłyki

Kolorowe szaszłyki

RODZYNKI- 6 ciekawostek

Rodzynki to suszone winogrona. Jemy  je na surowo, ale częściej dodajemy do ciast, ale co o nich wiemy? Oto 6 ciekawostek, które was zaskoczą. 

 

 

 

  • Dzisiaj rodzynki uprawia się w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i Kalifornii. W sprzedaży oferowane są dwa rodzaje rodzynków: koryntki i sułtanki. Koryntki są drobne, w zasadzie nie mają nasion. Barwa od jasnożółtej do ciemnobrunatnej. Sułtanki są jaśniejsze, czasem czerwone, bardziej słodkie i soczyste. Czasami można trafić na cybeby, czyli popularne w krajach arabskich rodzynki o wydłużonym kształcie.

 

 

CZYTAJ DALEJ >>>>>>>>