Przepis na przepyszne róże karnawałowe idealne na deser na przeróżne okazje.
Składniki :
- 30 dag mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka octu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- sol
- łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura lub dżem
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, do mąki dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, sól, śmietanę i ocet. Starannie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i UWAGA – starajmy się nie podsypywać mąką. Wykrawamy z ciasta krążki w trzech rozmiarach i nacinamy je na obwodzie 5 razy.
Środki krążków smarujemy białkiem, układamy je jeden na drugim (od największego do najmniejszego), przyciskamy w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układamy płatkami do dołu smażymy na gorącym tłuszczu do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Po usmażeniu wykładamy na papier, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
W środek róży wkładamy odrobinę dżemu lub konfitury.