Pamiętacie ten smak? Kruche rurki z kremowym nadzieniem? Nie kojarzy się Wam z dzieciństwem? Dziś podajemy przepis, który pozwoli Wam przenieść się do tych beztroskich czasów. Najlepsze rurki z kremem! Mniam!
składniki:
- pół kilo mąki pszennej
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- 600 ml śmietany kremówki
przyrządzanie:
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować, pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm.
Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej.
Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.
Wystudzić.
Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.
Nabić rurki kremem.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe