Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Ruskie pierogi jak u babci

Ruskie pierogi to jedna z potraw, które kojarzą się Polakom z tradycją. Niezapomniany smak pierogów, które robiły nasze babcie już teraz możesz przygotować w swoim domu. Sprawdź jak!

Ruskie

składniki:

  • mąka pszenna – 300g
  • ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej wody
  • ziemniaki – ok. pół kg
  • twaróg – 150 – 200 gram
  • 1 cebula
  • masło do podsmażenia cebuli (może być też smalec)
  • sól i pieprz do smaku

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Cebulę siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym tłuszczu.
  • Żeby wyrabianie ciasta było łatwiejsze można wsypać mąkę do dużej miski i stopniowo dodawać wodę, przy czym mieszamy łyżką, żeby ręce zostały czyste.
  • Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.
  • Jeśli mamy maszynkę do mielenia: ziemniaki i twaróg mielimy, jeśli nie mamy rozgniatamy porządnie widelcem. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól i pieprz do smaku.
  • Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, jeśli mamy przyrząd do zagniatania pierogów, każdy placek kładziemy na nim, na środek nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i zamykamy (nie za mocno, żeby nie powstały dziury), jeśli nie mamy takiego urządzenia to mocno kleimy palcami.
  • Gotujemy w osolonej widzie około 3-5 minut. Najlepiej po 3 minutach wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy jest już gotowy.
  • Wyjmujemy pierogi przy pomocy cedzaka, żeby nie mieć do czynienia z wodą na talerzu.
  • Najlepiej podawać ze skwarkami lub ze świeżo mielonym pieprzem.

 

Zobacz też przepis na: Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem