Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Ruskie pierogi jak u babci

Ruskie pierogi to jedna z potraw, które kojarzą się Polakom z tradycją. Niezapomniany smak pierogów, które robiły nasze babcie już teraz możesz przygotować w swoim domu. Sprawdź jak!

Ruskie

składniki:

  • mąka pszenna – 300g
  • ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej wody
  • ziemniaki – ok. pół kg
  • twaróg – 150 – 200 gram
  • 1 cebula
  • masło do podsmażenia cebuli (może być też smalec)
  • sól i pieprz do smaku

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Cebulę siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym tłuszczu.
  • Żeby wyrabianie ciasta było łatwiejsze można wsypać mąkę do dużej miski i stopniowo dodawać wodę, przy czym mieszamy łyżką, żeby ręce zostały czyste.
  • Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.
  • Jeśli mamy maszynkę do mielenia: ziemniaki i twaróg mielimy, jeśli nie mamy rozgniatamy porządnie widelcem. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól i pieprz do smaku.
  • Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, jeśli mamy przyrząd do zagniatania pierogów, każdy placek kładziemy na nim, na środek nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i zamykamy (nie za mocno, żeby nie powstały dziury), jeśli nie mamy takiego urządzenia to mocno kleimy palcami.
  • Gotujemy w osolonej widzie około 3-5 minut. Najlepiej po 3 minutach wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy jest już gotowy.
  • Wyjmujemy pierogi przy pomocy cedzaka, żeby nie mieć do czynienia z wodą na talerzu.
  • Najlepiej podawać ze skwarkami lub ze świeżo mielonym pieprzem.

 

Zobacz też przepis na: Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem