Rybne ragout wywodzi się z kuchni francuskiej. To warzywa i soczyste kawałki ryby duszone w aromatycznym bulionie. Idealne na obiad. Sprawdź jak przyrządzić.
składniki:
- filet z mintaja
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1/4 kostki masła
- szklanka śmietany
- pół litra bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, koperek, tymianek
przyrządzanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją w rondlu na rozgrzanym maśle.
2. Do cebuli dodajemy marchew startą na tarce oraz paprykę. Dusimy na małym ogniu.
3. Do garnka wlewamy pół litra wody i kostkę – robimy bulion warzywny.
4. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Przyprawiamy.
5. Dodajemy śmietanę.
6. Rybę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i dodajemy do warzyw.
7. Warzywa i rybę mieszamy z bulionem. Całość dusimy 8 minut.
8. Pod koniec dodajemy koperek.
ZOBACZ TEŻ: Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej