Jak zrobić łatwe ciastka z dżemem? Szukasz pomysłu na szybkie ciasteczka? Oto idealny przepis!
składniki:
- 2 paczki (po 160 g każda) kleiku ryżowego
- 5 jaj
- 400 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyzki proszku do pieczenia
- torebka cukru wanilinowego
- po 6 łyżek wiórek kokosowcyh i sezamu
- 100 ml czerwonego dżemu (wiśniowego, truskawkowego itd)
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski.
- Połączyć, mieszając mikserem z końcówkami do ciasta lub po prostu zagniatając dłońmi.
- Formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich robić trzonkiem drewanianej łyżki wgłębienie.
- Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po 10 minutach wyjąć i do wgłębień nakładać dżem, a następnie piec kolejne 10 minut.