Lubicie tradycyjną wersję sałatki cezar z kurczakiem? A co powiecie na krewetki? Nam smakuje!
składniki:
- Krewetki – około 250 g
- Sałata lodowa – 1/3 sztuki
- Rukola – 1/3 opakowania
- Chleb – cztery kromki
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Parmezan w kawałku do starcia
- Żółtka jajek – dwie sztuki
- Musztarda Dijon – dwie łyżeczki
- Olej z pestek winogron – osiem stołowych łyżek
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska – 1/3 łyżeczki
przyrządzanie:
-
- Krewetki czyścimy i wkładamy do miski. Jeżeli macie mrożone, musicie je najpierw rozmrozić! Czosnek obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do oczyszczonych krewetek. Dodajemy olej z pestek winogron oraz sól morską. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie zabieramy się za sałatę. Jeżeli tego wymagają, płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Oddzielamy żółtka od białek, które wrzucamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy na gładką masę. Do salaterki wrzucamy sałatę, układamy pokrojony parmezan oraz krewetki, które posypujemy grzankami przygotowanymi z chleba. Przed podaniem polewamy sosem!