Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie - śledź pod pierzynką.
składniki:
- 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- 3 buraki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
SOS MAJONEZOWY
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















