Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie - śledź pod pierzynką.
składniki:
- 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- 3 buraki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
SOS MAJONEZOWY
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
przyrządzanie: