Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Sałatka śledź pod pierzynką

Pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie - śledź pod pierzynką.

z10799258M,Sledz-pod-pierzynka 

składniki:

  • 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku

SOS MAJONEZOWY

  • 200 g śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli morskiej

przyrządzanie:

  • Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Składniki układamy po brzegach miski aby widoczne były warstwy.
  • Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach, w wodzie bez dodatku soli. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórek, ziemniaki pokroić w kosteczkę i doprawić je solą oraz pieprzem, buraczki zetrzeć na oddzielnym talerzu na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce.
  • Na warstwę śledzia w misce położyć doprawione ziemniaki, później ogórki, buraczki, teraz polać sosem majonezowym (wszystkie składniki wymieszane w misce), położyć jajka i na wierzch starty ser. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.