Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę – królową nowalijek – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal).
składniki:
- 350 g rukoli
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
-
5 dużych rzodkiewek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.