Przepis na zdrową sałatkę z dodatkiem kiełków i szynki.
składniki:
- 100 g szynki
- papryka czerwona
- pół sałaty lodowej
- 100 g mieszanki kiełków
- łodyga selera naciowego
- pół puszki kukurydzy
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka soku malinowego
- sól, pieprz, tymianek
przyrządzanie:
- Szynkę pokrój w kostkę. Sałatę opłucz, dokładnie osusz i porwij na kawałki. Kukurydze odsącz z zalewy.
- Paprykę pokrój w dużą kostkę, a seler w półksiężyce. Po wymieszaniu wszystkich składników dodaj kiełki i posiekana natkę pietruszki.
- Płatki migdałowe podsmaż na suchej patelni. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i sokiem malinowym, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem i posyp prażonymi migdałami.