składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 awokado
- garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 kostka tofu
- 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania)
Składniki na marynatę:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
przyrządzanie:
- Zaczynam od przygotowania marynaty: Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny.
- Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski.
- Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu.
- Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia.
uwagi:
PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>>>>>>>>