Latem warto przejść na lżejszą dietę. Sałatka z pieczonym burakiem zapewni energii, ale nie przyczyni się do nagromadzenia niechcianego tłuszczyku. Idealnie, prawda?
składniki:
- 50 g rukoli
- 50 g roszponki
- 2 buraki (małe)
- 1 gruszka (duża)
- 4 rzodkiewki
- 60 g sera feta
- 30 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
przyrządzanie:
-
- Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
- Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
- Przygotowanie sosu: