Dzięki tej sałatce przeniesiecie się do słonecznej Grecji, której tradycyjna kuchnia kusi oliwkami, serem fetą czy aromatycznymi przyprawami. Idealna jeżeli chcecie przejść na wakacyjną dietę. Skosztujecie? Bo my z pewnością!
składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 3 – 4 pomidory
- Garść świeżej bazylii
- czarne oliwki
- 1 opakowanie greckiej fety
- Dressing:
- Oliwa
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Cytryna
- Ew. ciut octu (może być z czerwonego wina, może być balsamiczny)
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
- Soczewicę gotować wg instrukcji na opakowaniu
- Pomidory obrać ze skóry (niekoniecznie) i pokroić w kostkę
- Fetę także pokroić w kostkę
- Bazylię porwać na drobne kawałki
- Składniki sosu połączyć, dodać czarne oliwki.
- Soczewicę wystudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i polać sosem.