Pomysł na szybki, smaczny obiad. Wystarczy dodać frytki i lekką surówkę. Oto przepis na ser panierowany w towarzystwie sosu pikantnego.
składniki:
300 g sera żółtego
2 łyżki maki
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
sól
przyrządzanie:
Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.
Sos:
Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.