
Niezykle wykwintne, choć nietrudne do przygotowania danie z serc karczochów, pomidorów i parmezanu
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 2
składniki:
8 karczochów
4 duże pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszona bazylia
przyrządzanie:
Z karczochów wyciąć serca – obrać wszystkie wierzchnie liście, odciąć łodygę i z dna kwiaitu wyciąć jadalną część. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić oczyszcone serca. Dolac nieco wody i dusić na małym ogniu. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i obrać ze skórek. Wyciąć szypułki i pokroić na drobne kawałki. Dodać do karczochów razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Doprawić do smaku i dusić do miękkości karczochów. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













