Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 10 jajek
- 30 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek
- 1 cukier waniliowy
Zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasta. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Zemleć ser, ucierać mikserem, dodając na zmianę żółtka i po łyżce cukru. Wymieszać ze stopionym masłem, cukrem waniliowym, rodzynkami i pianą z białek. Na blaszę rozwałkować 2/3 ciasta. Na spodzie rozłożyć masę serową, a na niej ułożyć kratkę z pokrojonego w paski pozostałego ciasta. Piec ok. godziny w temp. 160 st. Sernik ostudzić, posypać cukrem pudrem lub pokryć lukrem.