Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tort pomarańczowy

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 17 dag cukru
  • 8,5 dag mąki
  • 8,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 łyżek margaryny
  • szczypta soli
  • sok z 4 pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji.

Formę o śr. 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką. Jajka, cukier i szczyptę soli ubić na krem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i stopioną margarynę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200oC, po czym zmniejszyć temp. Do 180oC i piec dalej 20 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek. Krem podgrzewać mieszając (nie gotować!). Dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem. Przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami. Wstawić do lodówki na 2h.