Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sernik na zimno z galaretką pomarańczową

Idealny deser na cieplejsze dni. Sernik na zimno z pomarańczową galaretkę was orzeźwi, przekonajcie się sami!

 

składniki:

  • ok. 225 g (1 opakowanie) herbatników digestive lub owsianych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 600 g serka mascarpone (zimnego)
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 galaretka pomarańczowa

przyrządzanie:

  1. Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody (ok. 15 minut).
  2. Ubić śmietankę kremową razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną i gęstą masę. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce masę serową ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną (masę dodajemy do żelatyny a nie odwrotnie, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. Po dodaniu kilku łyżek masy można już dodać całą resztę masy i wymieszać).
  4. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy