Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Sernik nowojorski

To wyjątkowy sernik: kremowy, delikatny, z aromatem wanilii i lekką nutą cytryny. Po prostu rozpływa się w ustach. Ujmuje swoim smakiem i elegancją, a zarazem prostotą wykonania. Idealny deser na świąteczny stół!

serniknowojorskiedit

czas: 100 min

składniki:
  Spód:

  • 220 g herbatników typu digestive
  • 90 g miękkiego masła
Masa serowa:
  • 1 kg półtłustego sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub gotowej masy sernikowej (z "wiaderka")
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z połowy cytryny

przyrządzanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Spód:

Ciastka rozkruszamy wałkiem lub za pomocą blendera, łączymy z miękkim masłem i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm, dokładnie dociskając. Spód i boki tortownicy dwukrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

W pierwszej kolejności należy połączyć mikserem na średnich obrotach ser, cukier, jajka, śmietanę, skórkę cytrynową i ziarenka wanilii. Miksujemy tylko do czasu, gdy masa będzie jednolita. Nie należy zbyt długo ubijać masy, gdyż sernik w czasie pieczenia mocno wyrośnie, a potem opadnie. Następnie zmniejszamy obroty miksera i delikatnie łączymy masę serową z mąką. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spod z herbatników.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni grzałka góra – dół. Do większej, prostokątnej formy do pieczenia nalewamy do połowy gorącej wody, wstawiamy w nią owinięta folią tortownicę i pieczemy ok. 80 minut. Sernik będzie gotowy, gdy na środku przy dotknięciu drewnianym patyczkiem będzie zwarty i sprężysty. Nie sprawdzamy wbijając patyczek do środka, tylko dotykamy powierzchni.

Sernik należy studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a następnie dobrze jest go schłodzić, minimum godzinę. Nabierze wtedy właściwej konsystencji.

Smacznego!