Oto perełka wśród serników! Domowy wypiek z białą czekoladą to coś na co czekają Twoi domownicy. Zaskocz ich deserem, który wręcz rozpływa się w ustach!
składniki:
Spód:
- 200g ciasteczek zbożowych
- 50g masła
- 1250g sera śmietankowego (dałam 1kg sera z wiaderka + 275g sera półtłustego - zmiksowany blenderem)
- 1 i 1/4 szklanka cukru pudru (świeżo zmielony z 1 niecałej szklanki cukru)
- 400ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 200g białej czekolady
- 6 dużych jaj
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 400g gotowego karmelu
przyrządzanie:
Spód:
Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z stopionym masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm*. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Ser:
Do garnka wlać śmietanę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ser ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka). Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.
Piec w temperaturze ** 150 – 170ºC (piekłam w 170ºC) przez 80 minut (piekłam 100 minut). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy i posmarować karmelem.