Tortilla to pszenny placek podawany z aromatycznym sosem i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. To proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, czy też większych przyjęć. Podrzucamy przepis wege na pyszną tortillę serową z warzywami.
składniki:
- 2 pszenne placki tortilli (np. marki Sandra)
-
1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
- 1 łyżka majonezu
-
1 zielona papryka
-
1 pomidor
-
½ łodygi selera naciowego
-
4 plastry sera mozzarella
-
1 kostka sera z niebieską pleśnią
-
1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
-
sól i pieprz
przyrządzanie:
W małym naczyniu mieszamy dokładnie serek homogenizowany, majonez i czosnek. Powstałym kremem smarujemy placki pszenne i układamy na nich kolejno plastry pomidora, poszatkowaną paprykę oraz pokrojony drobno seler naciowy. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Następnie na wierzchu układamy plastry mozzarelli i posypujemy startym niebieskim serem pleśniowym. Placki tortilli składamy na pół i wkładamy do piekarnika na około 7-10 minut na 170 C.