Shakshuka oryginalnie pochodzi z kuchni tunezyjskiej. Jest to nic innego jak zapiekane jajka w towarzystwie pomidorów i papryki. Tam jedzona na śniadanie, ale w związku z tym, że jest to potrawa bardzo pożywna można ją jadać także na obiad czy kolację. Shakshuka jest pyszna i bardzo modna. A sposób jej jedzenia - prosto z patelni - zbliża do siebie i sprawia, że wspólny posiłek jest wyjątkowy!
składniki:
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średniej wielkości papryki czerwonej
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















