Przygotowując słodkości warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze muszą wiązać się z rezygnacją z cennych wartości odżywczych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne ślimaki z ciasta francuskiego kuszą migdałowym smakiem, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów zawartych w chrupiących orzechach. Niebiański deser z nutką bakaliowej przyjemności.
składniki:
- ciasto francuskie 2 opakowania
- migdały
- miód 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- aromat migdałowy 2 krople
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- bułka tarta 1 łyżka
- jajka 2 szt.
- cukier puder
- cynamon
przyrządzanie:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














