Masz ochotę na niecodzienny deser, którego prawdopodobnie jeszcze nigdy nie jadłeś? Japońskie kluski z mąki ryżowej z sosem mitarashi to jest to czego potrzebujesz!
składniki:
- 1 szklanka kleistej mąki ryżowej (jeśli nie możemy nigdzie jej dostać można zmielić na mąkę tajski ryż kleisty)
- 1/3 szklanki wody
sos mitarashi:
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Mąkę wsypujemy do miski i powolutku dodajemy wodę.
- Ugniatamy, aż uzyskamy ciasto przypominające plastelinę.
- Lepimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.
- Gotujemy wodę i wrzucamy kuleczki. Mieszamy tak, aby nie przywarły do dna.
- Gotujemy na małym ogniu i czekamy około 5-10 minut aż kuleczki wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 3 minuty (możemy wyjąć jedno dango, przekroić na pół i sprawdzić czy jest już dobrze ugotowane).
- Dango wyjmujemy z wody i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu nie będą się do siebie kleiły).
- Odcedzamy i nakładamy po kilka sztuk na patyczki.
- Wodę, cukier, sos sojowy, wino i ocet musimy zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w malej ilości zimnej wody i dodajemy do reszty zagotowanych składników.
- Gotujemy parę minut aż sos nabierze ładnej gęstości.
- Dango polewamy sosem.
- Deser najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.