Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Słodki sposób na owoce? Tarta!

Słodki sposób na owoce? Tarta!

Szukasz inspiracji, jak w szybki lecz efektowny sposób podać owoce sezonowe? Pomyśl o tarcie, która jak żaden inny wypiek pozwala na kulinarne eksperymenty. Sięgnij po sprawdzony przepis, maliny, porzeczki lub jagody i wyczaruj przepyszny deser.

Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.

Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni.

Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości, na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni ładne pokrojenie wypieku na porcje.

O jednym trzeba zawsze pamiętać. Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – wystarczy mieć jeden sprawdzony przepis, by co weekend serwować bliskim różne owocowe wariacje ulubionego deseru.

 

Na kolejnej stronie poznaj przepis na wyśmienitą tartę z malinami