Niebiańska tarta z malinami
Ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru
125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
1 łyżka wody
Nadzienie:
350 g tłustego twarogu
4 łyżki śmietanki kremówki
3 jajka
125 g cukru
500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 190˚C.
Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.
A jaki jest Twój przepis na niezawodną tartę?
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














