Niebiańska tarta z malinami
Ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru
125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
1 łyżka wody
Nadzienie:
350 g tłustego twarogu
4 łyżki śmietanki kremówki
3 jajka
125 g cukru
500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 190˚C.
Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.
A jaki jest Twój przepis na niezawodną tartę?