Elegancki deser na romantyczną kolację. Czy wiesz, że czekolada jest jednym z afrodyzjaków? W formie musu sprawdzi się idealnie! PalceLizać!
składniki:
- 4 duże żółtka jaj
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 szczypta soli, opcjonalnie
przyrządzanie:
Wymieszaj mikserem 4 żółtka, cukier i jeśli chcesz szczyptę soli przez około 3 minut, aż cukier się rozpuści.
Następnie szybko dodaj kakao i posiekaną czekoladę.
Miksuj aż masa będzie gęsta i gładka.
Ubij śmietanę kremówkę i połowę dodaj do zrobionej wcześniej masy. Delikatnie wymieszaj.
Umieść mus czekoladowy w lodówce na 2 godziny lub więcej.
Przed podaniem można udekoruj pozostałą częścią ubitej śmietany i starkuj na wierzch odrobinę zmrożonej, gorzkiej czekolady.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Gorąca czekolada z likierem