Dwukolorowy makaron tagliatelle wygląda na talerzu jak słoma i siano, ale w sosie ze śmietany i boczku z pewnością tak nie smakuje
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
po 20 g makaronu tagliatelle zykłych i zielonych
1 cebula
200 ml śmietany 30 %
5 dag wędzonego boczku
łyżka masła
5 dag świeżo startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować ale dente z dużej iloścvi osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować sos: rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wrzucić pokrojony w paski boczek. Następnie wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 3 minuty. Dodać połowę parmezanu i gotować kolejną minutę. Następnie do sosu dodać odsączony makaron. Podawać posypany parmezanem i natką pietruszki.