Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Smak lata utrwalony w domowych przetworach

Truskawki, maliny, jagody, wiśnie. Lato to czas sezonowych owoców – świeżych, pysznych i pełnych witamin. Nie mniej wartościowe są sezonowe warzywa, takie jak cukinia, ogórki gruntowe czy bakłażan. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto już dzisiaj pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów.

Dawniej przyrządzenie własnych dżemów, marmolad, konfitur czy marynat wiązało się z bardzo dużym nakładem pracy. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym sprzętom ułatwiającym gotowanie, nawet osoby nieszczególnie utalentowane kulinarnie mogą bez większego wysiłku przygotować swoje własne przetwory.

Dlaczego warto?

Smak lata utrwalony w domowych przetworachDostępne w sklepach produkty bardzo często zawierają konserwanty i ulepszacze, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo – w marmoladach znaleźć możemy wywołującą alergie żółcień pomarańczową (E110). Kupowane w sklepie konserwowane warzywa zawierają szkodliwy dla przewodu pokarmowego błękit brylantowy (E133). Dodawane do dżemów środki słodzące, takie jak aspartan (E951) czy sacharyna (E954) również negatywnie oddziałowują na jelita czy żołądek. Tymczasem kiedy przygotowujemy przetwory sami, dokładnie wiemy, co do nich dodajemy. Dodatkowo robimy je ze świeżych składników, tymczasem w sklepach najczęściej mamy do czynienia z produktami przyrządzanymi z tzw. pulpy.

Jak to zrobić?

W najlepszej sytuacji są szczęśliwi właściciele własnych sadów i ogródków warzywnych. Zaraz po pierwszych zbiorach, kiedy już zdążymy nacieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców, możemy przystąpić do zamykania ich smaków w słoikach. Osoby, które muszą zdać się na produkty kupne, powinny wybierać te najświeższe, najlepiej z upraw ekologicznych czy od sprawdzonych sprzedawców. Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów powinniśmy dokonać selekcji owoców czy warzyw, odrzucić te zgniecione czy wyglądające nieświeżo. Odrobina pleśni może zepsuć nawet całą partię dżemu czy przecieru. Przed przetworzeniem owoce i warzywa należy starannie umyć.

Do przygotowywania domowych przetworów używajmy naczyń szklanych, emaliowanych, kamionkowych lub plastikowych. Kontakt z metalem sprawia, że z warzyw i owoców usuwane są cenne witaminy. Wyjątek stanowi stal nierdzewna, dlatego bez obaw możemy rozdrabniać produkty w naczyniu miksującym urządzenia wielofunkcyjnego. Jeśli urządzenie posiada funkcję podgrzewania, możemy jednocześnie gotować dżem czy przecier, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mieli mniej naczyń do zmywania – mówi Marlena Włodarczyk, dyrektor Regionu Centralnego Vorwerk Polska Thermomix.

Pamiętajmy, żeby zdezynfekować słoiki, do których mamy zamiar przełożyć przetwory. W tym celu należy je dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie wsadzić na 5 minut do piekarnika w temperaturze 100˚C.

Przepis na dżem malinowy na ThermomixSmak lata utrwalony w domowych przetworach

Składniki:

1000 g malin

50 g pektyny jabłkowej

1 łyżeczka soku z cytryny

500 g cukru

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego wsypujemy maliny. Rozdrabniamy 5 s./obr. 5, następnie gotujemy 14 min./100˚C/obr. 2.
  2. Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową, miksujemy 5 s./obr. 3, następnie gotujemy 2 min./100˚C/obr. 2.
  3. Dodajemy cukier, miksujemy 10 s./obr.3, następnie gotujemy 5 min./100˚C/obr. 2.
  4. Sprawdzamy gęstość dżemu, następnie przelewamy do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcamy.
  5. Słoiki obracamy dnem do góry i zostawiamy na 10 minut.