
Twardy i intensywny w smaku hiszpański ser manchego świetnie smakuje w chrupiącej panierce
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
200 g sera manchego
3 łyżki mąki
sól, peprz
jajko
1 łyżeczka wody
4 łyżki bułki tartej
olej do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
Ser pokroić w 2 cm kostkę. Mąkę doprawić solą i pieprzem. Jajko rozmieszać widelecem, dodać szczyptę soli. Kawałki sera obtaczać w mące, następnie maczać w jajku, a na koniec w bułce tartej, mocno dociskając, aby panierka nie odeszła w trakcie smażenia. Wrzucić do rondla wypełnionego mocno rozgrzanym olejem i smażyć ok. 2 minuty na dużym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z pokrojonymi w plasterki pomidorami i ogórkami oraz z czosnkowym dipem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













